Nytt körkort om körkortet blivit återkallat

Om ditt körkort blivit återkallat får du inte köra bil innan Transportstyrelsen utfärdat ett nytt körkort till dig, även om den så kallade spärrtiden redan gått ut. Vad du måste göra för att få nytt körkort beror på varför ditt körkort blivit indraget och under hur lång tid det varit indraget.

Om du blivit av med körkortet under prövotiden

När du tar körkort för första gången får du en prövotid på två år. Om du blivit av med körkortet under denna prövotid måste du köra ett nytt förarprov – kunskapsprov samt uppkörning. Självklart ska man försöka att aldrig göra sig skyldig till förseelser som kan kosta en körkortet, men särskilt viktigt blir det om man har prövotid – att göra om förarprovet är ju inte direkt något nöje!

Körkort indraget i max 1 år

Om ditt körkort blivit indraget under max 1 år beroende på att du t.ex. smitit från en bilolycka eller brutit om någon viktig trafikregel kan du skicka en särskild ansökningsblankett om nytt körkort till Transportstyrelsen, så får du ett nytt körkort utfärdat utan extra prövning. Dock gäller detta inte om ditt körkort återkallats på grund av ett allvarligt brott såsom rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik. Då måste du först ansöka om ett körkortstillstånd, och först sedan om ett nytt körkort. Om du inte beviljas körkortstillstånd kommer du bli tvungen att avlägga nytt förarprov, annars räcker det med ansökan.

Körkort indraget i mer än 1 år

Om du fått körkortet indraget under längre tid än ett år gäller samma regler som om du haft prövotid, d.v.s. att du måste göra ett nytt förarprov innan du kan få nytt körkort. Du måste först ansöka om körkortstillstånd, ansökan kan göras tidigast när 6 månader återstår av spärrtiden och körkortstillståndet utfärdas tidigast 2 månader innan körkortets spärrtid upphör. Kom också ihåg att du måste genomgå giltig riskutbildning innan teoriprovet och uppkörningen!

Detta är alltså det som gäller för att få nytt körkort om ditt körkort blivit indraget!

Plugga körkortsfrågor på nätet

Vi tipsar om körkortsfrågor som denna sidan ger mer information om. Det kan ju vara en bra ide att även uppdatera sig lite med senaste körkortsteorin för att bli en säkrare förarare i trafiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *