Nytt körkort – om du bor utomlands

Om du är permanent bosatt utomlands ska du vanligtvis byta ut ditt svenska körkort till det lands körkort där du bor. Detta gäller om du bor i en EES-stat (EU + Island, Norge) – då får du inte byta ut ditt svenska körkort, utan du får byta det till ett körkort i det land som du bor i! Detta bör dock inte innebära några som helst problem för dig, och om du flyttar tillbaka till Sverige är det heller inga som helst problem att byta ett körkort utfärdat av annat EES-land till svenskt körkort.

Om du däremot bor i en stat utanför EES kan du förnya ditt svenska körkort. Du ska skicka in ansökan tillsammans med handling som bevisar att du är permanent bosatt utanför EES. Om du bor utomlands kommer du inte få handlingar skickade till dig automatiskt, du måste istället kontakta antingen Transportstyrelsen eller svenska ambassaden/konsulatet som kan hjälpa dig vidare. Om du bor utanför EES kan det ju vara en idé att förnya ditt svenska körkort, eftersom du annars kan få det svårare att fixa nytt körkort om du återvänder till Sverige!

Så generellt sett kan man säga som så – bor du inom EU kan du strunta i att förnya ditt svenska körkort, du får inte ens göra det enligt lag utan måste ta ut ett lokalt körkort i landet som du bor i, och sedan kan du utan problem byta tillbaka till svenskt körkort om du flyttar tillbaka, men om du bor utanför EU + Island/Norge, d.v.s. om du bor utanför EES, är det en mycket bra idé att skaffa ett nytt körkort om ditt svenska körkort gått ut!

3 thoughts on “Nytt körkort – om du bor utomlands

 1. Hej , jag som bor i spanien och vill jag bytt mitt svensk körkort till spansk körkort behöver en bekräftelse av mitt körkort , hur man kan få sådan pappret ?
  mitt körkort nr är 463 408 764 class B

 2. Hi
  I live in Los Angeles and I am on my way to Sweden so see friends and family.
  My Swedish licence will expire 21-08-03 so I was hoping that I could renew it while in Sweden.
  Whats the best way to do that.
  All the best
  Kent

  PS Jag pratar Svenska;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *